CTS Sample Q1

0
55
CTS recruits every yr through campus in addition to off-campus recruitment drives. If you lot desire to teach success inwards placement tests, you lot should know the patterns on the detail society similar CTS. And you’ve to workout quondam placement papers too. Now this is a CTS Sample Paper. In this paper we’ve included the CTS aptitude questions. 

                                                          CTS Sample Paper

Analytical Section (25 Q’s – thirty mins) 

Questions 1-5: 

1. Out of 40 students, in that location are fourteen who are taking Physics in addition to 29 who are taking Calculus. What is the probability that a randomly chosen educatee from this grouping is taking alone the Calculus class? 
Ans: 0.6 = 60%.

2. In town of 500 people, 285 read Hindu in addition to 212 read Indian limited in addition to 127read Times of Republic of Republic of India twenty read Hindu in addition to times of Republic of Republic of India in addition to 29 read hindu in addition to Indian limited in addition to 35 read times of Republic of Republic of India in addition to Indian express. 50 read no tidings paper. Then how many read alone i paper? 
Ans: 45 

3. In a grouping of persons traveling inwards a bus, half-dozen persons tin verbalize Tamil, fifteen tin verbalize Hindi in addition to half-dozen tin verbalize Gujarati. In that group, none tin verbalize whatever other language. If 2 persons inwards the grouping tin verbalize ii languages in addition to i somebody tin verbalize all the iii languages, in addition to therefore how many persons are in that location inwards the grouping ? 
A) 21 
B) 23 
C) 22 
D)24 
Ans: B 

4. Out of a full of 120 musicians inwards a lodge , 5% tin play all the iii instruments- Guitar, violin in addition to Flute. It therefore happens that the let on of musicians who tin play whatever ii in addition to alone ii of the inwards a higher identify instruments is 30. The let on of musicians who tin play the guitar solitary is 40. What is the full let on of those who tin play violin solitary or flute solitary ? 
A) 30 
B) 38 
C) 44 
D) 45 
Ans: C 

5. In a town 65% people watched the tidings on television, 40% read a paper in addition to 25% read a paper in addition to watched the tidings on television set also. What per centum of the people neither watched the tidings on television set nor read a tidings paper ? 
A) 5 
B) 10 
C) 15 
D) 20

Questions 6-10: 

6. Influenza A virus subtype H5N1 hole-and-corner tin hold upward told alone 2 persons inwards five minutes .the same somebody tells to 2 to a greater extent than persons in addition to therefore on. How long volition accept to tell it to 768 persons ? 
a)47.5 min 
b)50 min 
c) 500 min 
d)49 min 
Ans: 47.5 min 

7. When I was married 10 years agone my married adult woman is the sixth fellow member of the family. Today my manly somebody nurture died in addition to a infant born to me.The average historic catamenia of my identify unit of measurement during my matrimony is same every bit today. What is the historic catamenia of Father when he died? 
Ans: 70. 

8. Influenza A virus subtype H5N1 boy in addition to manly somebody nurture goes for boating inwards river upstream . After rowing for 1 mile boy notices the chapeau of his manly somebody nurture falling inwards the river. After five min. he tells his manly somebody nurture that his chapeau has fallen. So they plow circular in addition to are able to option the chapeau at the indicate from where they began boating afterward 5min. Tell the speed of river? 
Ans: half-dozen miles/hr 

9. There are iii departments having students 64,58,24 .In an examination they direct maintain to hold upward seated inwards rooms such that each room has equal let on of students in addition to each room has students of i type alone (No mixing of departments. Find the minimum let on rooms required ? 
Ans: 73 

10. Argentine Republic had football game squad of 22 operate participant of which captain is from Brazilian squad in addition to goalki from European team. For remaining operate participant they direct maintain picked half-dozen from Argentinean in addition to fourteen from European. Now for a squad of xi they must direct maintain goalki in addition to captain therefore out of ix straight off they innovation to direct 3 from Argentinean in addition to half-dozen from European. Find out let on of methods available for it. 
Ans: 160600 (check out for correct no. 6C3 * 14C6) 

Directions for Questions 11-15: Each inquiry given below has a employment in addition to ii statements numbered I in addition to II giving for sure information. You direct maintain to determine if the information given inwards the statements are sufficient for answering the problem. Indicate your respond as 
(a) if the information inwards arguing I solitary are sufficient to respond the question; 
(b) if the information inwards arguing II solitary are sufficient to respond the question; 
(c) if the information inwards either inwards I or II solitary are sufficient to respond the question; 
(d) if the information fifty-fifty inwards both the statements together are non sufficient to respond the question; 
(e) if the information inwards both the statements together are needed; 

11. How many visitors saw the exhibition yesterday? 
I. Each entry overstep holder tin accept upward to iii persons amongst him / her. 
II. In all, 243 passes were sold yesterday. 
Ans: D 

12. How much was the full sale of the company? 
I. The society sold 8000 units of production Influenza A virus subtype H5N1 each costing Rs. 25. 
II. The society has no other production line 
Ans: E 

13. In what proportion would Raj, Karan in addition to Altaf distribute earnings amid them 
I. Raj gets two-fifth of the profit. 
II. Karan in addition to Althaf direct maintain made 75% of the full investment. 
Ans: D 

14. What fourth dimension did the develop go out today. 
I. The develop commonly leaves on time 
II. The scheduled deviation is at 14.30. 
Ans: D 

15. On which hateful solar daytime inwards January, Subhas left for Germany? 
I. Subhas has therefore far spent 10 years inwards Germany. 
II. Subhas’ friend Anil left for Federal Republic of Federal Republic of Germany on 15th Feb in addition to joined Subhas twenty days afterward Subhas’ arrival. 
Ans: D. 

Directions for Questions 16-20: Convert the given binary numbers. 

16. (1110 0111)2 = ( )16 
Ans: (E7)16 

17. (01011010)2=( )8 
Ans: (132)8 

18. (11110000)2= ( )10 
Ans:(240)10 

19. (11000101010000111)2=( )16 
Ans: (18A87)16 

20. (01001110)2 = ( )8 
Ans: (116)8 

Directions(21-25): a cube is coloured orangish on i face, pinkish on the contrary face, dark-brown on i confront in addition to silvery on a confront next to the dark-brown face. The other ii faces are left uncoloured. It is in addition to therefore cutting into 125 smaller cubes of equal size. now, respond the next questions based on the inwards a higher identify statements: 

21. How many cubes direct maintain at to the lowest degree i confront coloured pinkish ? 
A) 1 
B) 9 
C) 16 
D) 25 
Ans: D 

22. How many cubes direct maintain all the faces uncoloured ? 
A) 24 
B) 36 
C) 48 
D) 64 
Ans: C 

23. How many cubes direct maintain atleast ii faces coloured ?
A) 19 
B) 20 
C) 21 
D) 23 
Ans: C 

24. How many cubes are coloured orangish on i confront in addition to direct maintain the remaining faces incoloured ? 
A) 8 
B) 12 
C) 14 
D) 16 
Ans: D 

25. How many cubes i coloured silvery on i face, orangish or pinkish on roughly other confront in addition to direct maintain 4 uncoloured faces ? 
A) 8 
B) 10 
C) 12 
D) 16 
Ans: A


Sumber http://rathinamcomputerscience.blogspot.com/